fbpx

Umetnost bezbednog sunčanja

samopotamnjivanje
Bronzani ten za tren
19 maja, 2021
nega kože posle sunčanja
Besprekorna koža tokom leta
22 jula, 2021

Negovana, i pre svega, zdrava koža je lepa koža – a preplanuli ten samo dodatni plus. Bezbedno sunčanje i način na koji dobijamo predivan bronzani ten, svakako su bitniji od bilo čega drugog. Zaštita od sunca je neophodna, bez obzira na godišnje doba, stoga se istom moramo pozabaviti detaljno i pažljivo.

Odgovarajuća nega najbitnija je za preplanuli ten

Nažalost, neretko se kože setimo tek kada dospemo u određene godine – koje god, da li su to dvadesete, tridesete, četrdesete… Ipak, ono što je od izuzetne važnosti jeste to da se ne setimo kože lica i tela tek kada uočimo određene promene na njima, bilo da su to sitne flekice, bore ili nešto treće.

Kožu je neophodno voleti, negovati i posvetiti joj se u mladosti kako bismo kasnije ubirali plodove zdravog i blistavog tena.

Akcenat je svakako – i pre bilo čega drugog – na zdravlju. Uz to, naravno, želimo i prijatnu estetiku, kožu na koju ćemo biti ponosni i koju ćemo moći da pokažemo u svako doba dana, noći, na prirodnom ili veštačkom svetlu, sa šminkom ili bez nje.

Bezbedno sunčanje – koje su opcije?

Kada je reč o sunčanju i potamnjivanju kože jedina opcija koja apsolutno ne dolazi u obzir jeste solarijum, štetnost istog je očigledna i svima dobro poznata, stoga je ovakav vid tamnjenja van svake dalje diskusije.

Sa druge strane, spray tan (airbrush potamnjivanje) jedini je bezbedan i pouzdan način potamnjivanja, svakako, treba biti oprezan pri izboru boje, kao i kome prepuštate brigu o svom tenu; neophodno da se prethodno raspitate o pripremi kože za ovaj vid tretmana kao i o bojama koje se koriste, one moraju biti prirodne i kvalitetne.

Kada je reč o sunčanju, svi znamo da postoje određeni sati kada je sigurnije ili manje sigurno izlagati se suncu – ali, kao što je već pomenuto, bez zaštitnog faktora ne idite nigde. Sunce može biti prijatelj, ukoliko se sa njim družimo zaštićeni. Krema i zaštitni faktor koji birate zavisi od vas, iako postoje provereni, dobro poznati brendovi sa kojima sigurno nećete pogrešiti.

Uz spray tan i odgovorno sunčanje, postoje i određene metode koje leže u prirodi, a koje nam pomažu, ne samo da očuvamo kožu već i da je pripremimo za što lepši, zdraviji i ujednačeniji ten. Predstavljamo vam neke od saveznika iz prirode:

sunčanje

Maslinovo ulje

Ovo ulje bogato je antioksidansima, i nalazi primenu u ishrani, zdravlju, nezi, kozmetici – ali je neophodno da koristite isključivo čisto, neprerađeno devičansko maslinovo ulje. Odlično radi i u kombinaciji sa ricinusovim uljem, pogotovo ako ga koristite za negu kože ruku. Ukoliko maslinovo ulje koristite za negu lica, preporučuje se da ga nanosite nakon čišćenja i kada su pore, nakon kupanja otvorene, dok se pri nezi tela preporučije utrljavanje u kožu pre tuširanja ili kupanja. Maska od žutog šećera, maslinovog ulja i meda savršena je kao piling za lice i telo, a satenska nežnost kože nakon tretmana istom biće evidentna.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje zauzima najviše mesto na lestvici svih prirodnih ulja, a svoju popularnost duguje brojnim pogodnostima koje poseduje. Devičansko kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu i trigliceride, a nalazi primenu apsolutno svuda. Kokosovo ulje puno je masnih kiselina i njihovih antimikrobnih, antioksidativnih, antibakterijskih i umirujućih svojstava, a zbog svoje lagane strukture, kao i prijatnog mirisa pogodno je za apsolutno sve vidove nege kože, čineći je zdravom, mekanom, i spremnom za sunčanje.

Zaštita od sunca, neophodan saveznik za zdravlje i lepotu

Leto je na pragu, a sa njim i intenzivniji sunčevi zraci, učestalo sunčanje, kao i želja da pokažemo kožu u najboljem svetlu.

Kao što je nebrojeno puta ponovljeno, pravilo broj jedan svakako je – vodite računa o svojoj koži bez obzira na godišnja doba. Zaštita od sunca je najbitnija stavka svakog namernog ili slučajnog izlaganja suncu.

Koristite zaštitni faktor bez obzira da li je leto ili zima, bez obzira na to da li ste direktno izloženi suncu ili ne, jer UV zraci dopiru do naše kože i kada možda to direktno ne osećamo.

Nije uvek neophodno kriti se od sunca: ono što je važno jeste uvek koristiti zaštitini faktor, po mogućstvu 50, ili makar 30. Budite pametni, temeljno i posvećeno brinite o svojoj koži na vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zakažite Tretman